Soutěž Red Bull
PPL ParcelShop
Kvalita z Italie
Slide chleba
  • široká nabídka regionálních potravin
  • kvalitní výrobky českých výrobců
  • osobní přístup k zákazníkům
Jsme českým řetězcem potravin
Sýry
  • široká nabídka regionálních potravin
  • kvalitní výrobky českých výrobců
  • osobní přístup k zákazníkům
Jsme českým řetězcem potravin
Zelenina
  • široká nabídka regionálních potravin
  • kvalitní výrobky českých výrobců
  • osobní přístup k zákazníkům
Jsme českým řetězcem potravin

COOP Club

coop club

 

Na těchto stránkách nalezneze zajímavé rady a tipy, recepty, soutěže a tak dále. Klub a jeho výhody pro všechny zákazníky řetězce COOP.

 

 

 RECEPTY, TIPY A RADY PRO TENTO TÝDEN... 

Sladke houby

SLADKÉ HOUBOVÉ POCHOUTKY

Dalo by se říci, že houbaři do kategorie sladkých pochoutek nemají co mluvit. Houby nasladko – co to může být za jídlo? Ale my vám s našimi recepty ukážeme, že tato kombinace může být naopak velmi zajímavá a chutná. No, posuďte sami!

SLADKÝ HOUBOVÝ DEZERT

400 g hub – pýchavek, 100 g másla, 100 g moučkového cukru

Pýchavky dobře očistíme a nakrájíme na plátky 2 mm silné. Na pánvi rozehřejeme máslo a na mírném ohni na něm smažíme plátky hub po obou stranách do zlatova. Osmažené plátky dáme na misku, pocukrujeme a podáváme k čaji nebo grogu. Lze jíst teplé i studené.

POCHOUTKOVÝ MOUČNÍK SE ŽAMPIÓNY

200 g žampiónů, 1 šlehačka, 500 g tvarohu, 50 g želatiny, 200 g cukru, 2 dl bílého, koňak, mléko, 100 g oříšku nebo mandlí, aromatické koření (muškátový květ, hřebíček, nové koření, koriandr, rozmarýn)

Houby uvaříme s aromatickým kořením (koření máme v plátěném sáčku nebo v čajníkovém vajíčku), necháme vařené houby na sítě okapat a nadrobno pokrájíme. Následně je pokapeme koňakem a na noc je uložíme do ledničky. Želatinu dáme asi na dvě hodiny napučet ve víně, potom ji i s vínem nalijeme do šlehače, přilijeme 2 dl vroucí vody. Po částech přidáváme tvaroh a cukr a šleháme. Zvlášť rozmixujeme šlehačku a přidáme rozšlehaný tvaroh. Dortovou nebo jinou vhodnou formu vypláchneme mlékem, nalijeme do ní část ušlehané masy, posypeme ji strouhanými oříšky (mandlemi) a žampióny a necháme chvíli v ledničce ztuhnout. Podobným způsobem vytvoříme i ostatní vrstvy. Nakonec moučník posypeme nastrouhanými oříšky nebo mandlemi a uložíme do chladničky.

PALAČINKY S POMERANČEM A HOUBAMI

250 g hub (směs), 200 g mouky, 5 dl mléka, 2 vejce, 40 g cukru, máslo, sůl, 3 pomeranče

Z mouky, mléka a vajec připravíme palačinky. Houby odusíme na másle. Nastrouhanou pomerančovou kůru smícháme s cukrem a nadrobno pokrájenými pomeranči. Následně všechno promícháme s houbami. Směsí naplníme palačinky.

PLNĚNÉ TRUBIČKY

1 lístkové těsto, 250 g nakládaných hub, 100 g šunky, 100 g mandlí, sůl, šlehačka.

Trubičky upečené z lískového těsta, naplníme směsí, kterou připravíme z jemně posekané šunky, nakládaných hub, mletých pražených mandlí. Zdobíme šlehačkou.

OPILÉ JAHODY S HOUBAMI

150 g eidamského sýra, 250 g jahod, 30 g slaniny, 300 g žampiónů, 2 dl koňaku, 2 vejce, sendvič na topinky, mletý pepř, zelená petrželková nať, sůl

Eidamský sýr pokrájíme na jemné plátky. Jahody naložíme na několik hodin do koňaku. Z hub si připravíme náplň: očištěné houby posolíme a odusíme na slanině, zahustíme vajíčky a opepříme. Přidáme posekanou zelenou petrželovou nať. Teplou náplň zabalíme do plátku sýra, ozdobíme jahodami a upevníme párátkem. Podáváme na topinkách ze sendviče.

PERNÍK S HOUBAMI

1 kg hladké mouky, 250 g práškového cukru, 100 g kostkového cukru, 150 g tuku, 4 vejce, 4 lžíce medu, 60 g mletých sušených hub, 1 lžička mletého hřebíčku, 2 lžičky skořice, 2 lžičky prášku do pečiva, 2,5 dl černé kávy, citrónová kůra

Do mouky vmícháme koření, houby, 2 vejce, tuk (máslo nebo Hera), kávu, prášek do pečiva, med. Z kostkového cukru připravíme karamel, zaléváme ho vodou, rozmícháme a necháme vychladnout. Studený karamel přidáme do mouky; těsto vymícháme tak, aby bylo vláčné. Necháme je 30 min. stát, přikryté nádobou nebo utěrkou, aby nevyschlo. Vyválíme z těsta asi 2 mm hrubou placku a vykrajujeme z ní rozličné figurky (nejlépe když použijeme tvořítko v podobě hříbečků). Vytvořené figurky potřeme vajíčkem a 10 – 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě. Upečený perník zdobíme polevou z práškového cukru, vody, bílku z vejce a citrónové kůry. Můžeme použít i rozpuštěnou čokoládu, zvláště na figurky v podobě hříbečků, kdy obě polevy kombinujeme.

shutterstock 187562447

POZNÁTE ESPRESSO, AMERICANO, CAPPUCCINO A LATTE?

Stát se skutečnými odborníky na kávu, to chce léta praxe a skutečný zájem. Ovšem proč být za úplné neznalce a burany, když přijdete do lepší kavárny či restaurace? Pojďme si shrnout alespoň některé omyly a mystifikace, které se bohužel u nás hojně drží, a představit si, jak to vlastně se základními druhy kávy je.

UŽ ŽÁDNÉ PICCOLO!

Piccolo, pikolo, picolíčko,..ne! Nic jako piccolo ve světě kávy neexistuje. V Italštině toto slovo znamená „malý" a možná právě pro to si tento název někteří jedinci osvojili a přiřadili jej klasickému espressu, protože zkrátka nebyli zvyklí na tak malé množství kávy ve svých hrnečcích.

Takže při příští návštěvě kavárny vymažte tento výraz ze svého slovníku a dopřejte si raději espresso.

ESPRESSO, RISTRETTO, DOPPIO

Když říkáme espresso, myslíme tím espresso a ne ekspreso, presso nebo pressíčko. My víme, že doba je uspěchaná a ty dvě písmenka na začátku mohou znamenat problém, ale přece jen to v rámci kávového sebezdokonalení zkusme vyslovovat tak, jak se má.

Espresso můžeme také dělit na ristretto, espresso a doppio. Klasické kvalitní espresso by mělo sestávat přibližně z 8g kávy a výsledný produkt má asi 30g.

V případě ristretta se používá stejné množství kávy, ovšem pouze poloviční množství vody a ve výsledku získáme kolem 15-20g nápoje. Jedná se tedy o chuťově nejvýraznější a nejsilnější espresso.

Dvojnásobek kávy i dvojnásobné množství vody než je tomu u espressa se poté používá k přípravě doppia a ve výsledku získáme asi 60g nápoj.

LUNGO/AMERICANO

Jestliže je na vás espresso přeci jen opravdu malé a silné, máte ještě jednu možnost. Nevolejte po „větším pressu", ale objednejte si raději lungo či americano. Tato káva vám na stole přistane v drtivé většině českých podniků právě po objednávce espressa. Není to ovšem správně, jak jste se mohli dočíst výše.

Jestliže o tento druh nápoje požádáte, mělo by se vám dostat espressa takzvaně prodlouženého horkou vodou, tedy do většího hrnečku. V lepším případě dostanete klasické espresso a horkou vodu v malé konvičce, abyste si kávu prodloužili dle vlastní chuti.

CAPPUCCINO

Cappuccino je nejčastěji rozděleno na třetiny, 1/3 kvalitně připraveného espressa, 1/3 horkého mléka a 1/3 mléčné pěny. Pěna by měla být velmi jemná, krémová. Žádné velké bubliny by se na správně našlehaném mléce opravdu objevovat neměly. Kazí nejen výsledný vzhled, ale také chuť. Takové cappuccino klidně obsluze vraťte.

CAFFÈ LATTE/ LATTE MACCHIATO

Další z častých omylů v českém prostředí. Představa caffè latte v mnohých evokuje sklenici s pruhy mléka, kávy a pěny. V tomto případě se ovšem jedná o latte macchiato. Caffè latte se připravuje podobně jako cappuccino s tím rozdílem, že se k espressu přilévá pouze mléčná mikropěna.

Na nápojové lístky pak nepatří latte, latté, káva latté apod. Jestliže si u nás objednáte latte, s největší pravděpodobností jednu ze zmíněných káv skutečně dostanete, ovšem v Itálii byste v tomto případě dostali pouze sklenici mléka.

shutterstock 220782298

ZÁZVOR S MEDEM A CITRONEM PROTI VIRÓZÁM

Je všeobecně známo, že tito tři pomocníci jsou napumpování vitamíny a lidé po některém z nich sahají téměř denně a to nejen při nemoci. Spojme je ale dohromady a získáme doslova léčivou bombu, která ničí viry a bakterie a napomáhá při léčení viróz a chřipek daleko lépe, než leckteré tabletky či kapky z lékárny.

CO BUDEME POTŘEBOVAT?

1 ks větší zázvor (asi 10 cm dlouhý)
2 ks citron (ideálně bio)
¾ hrnek med


POSTUP:

1. Zázvor lehce oloupeme, spíše očistíme například drsnější houbičkou, jelikož nejvíce vitamínů se nachází právě těsně pod kůrou.
2. Vhodíme do mixéru a rozmixujeme na drobnější kousky.
3. Pokud máme citrony v bio kvalitě, postačí je opláchnout a osušit. V opačném případě je důkladně omyjeme octovou vodou a poté ještě čistou vodou, abychom se zbavili případných pesticidů a jiných nečistot.
4. Citrony i s kůrou pokrájíme na silnější plátky a přidáme k zázvoru. Opět rozmixujeme, aby se zázvor s citronem propojili.
5. Výslednou směs dáme do sklenice a zalijeme medem.
Vložíme do lednice a necháme alespoň 3 dny odležet.
Poté užíváme buď samostatně (1 malou lžičku za den, výborný pomocník na bolest v krku) nebo ve formě čaje. 1 vrchovatou lžičku zalijeme horkou vodou, necháme vylouhovat (případně přecedíme) a pomalu upíjíme co nejteplejší. Tuto směs je vhodné užívat i jako prevenci například před chřipkovou sezónou.